Vindsurfing

KLUBBEN 

Målsättningen med vindsurfingen i klubben är att framförallt få fler aktiva seglare på vattnet. Genom möjligheten att förvara utrustningen i klubbhuset blir seglingen lättillgänglig och genom vindsurfingskolan kan vi få fler att komma igång med sporten.

SPORTEN 

Windsurfingsporten firade 40 år! förra året. Mycket har hänt sedan 80-talet då vindsurfingen var som populärast till antalet utövare. Under mitten av 90-talet kom en riktig svacka för sporten men sedan dess har den växt sig starkare igen och de senaste åren har antalet utövare ökat drastiskt. Utrustningen som finns nu går inte att jämföra med det som fanns 10-20 år sedan. Prylarna är mycket lättare att använda och framförallt prestandan har ökat avsevärt.

Några exempell på prestanda: Världsrekordet i hastighetssegling togs av en vindsurfare tidigare i år. 49 knop!. Givetvis är det fråga om extrema förhållanden men även glada amatörer kommer upp i farter upåt 40 knop med standardutrustning här hemma på svenska vatten.

Formulabrädor är den nya genarationens regattabrädor. Tävlingarna seglas på en kryss-länsbana. Man använder segel mellan 12,5 och 9 kvm och redan i så låga vindhastigheter som 4-5 m/sek planar man och når farter uppåt 25-30 knop. Formula segling är perfekt i de här trakterna då det inte behövs så mycket vind för att plana så hörde du till de som försökte segla småbräda på våra fjärdar tidigare och svor över den uteblivna vinden bör du testa Formula. Du kommer inte att bli besviken. 

Även nybörjarytrustningen har blivit mycket enklare att hantera vilket kortar av inlärningstiden avsevärt. Som exempel kan nämnas att både rigg och bräda i dag väger kanske hälften jämfört med en från 80-talet och är grymt mycket enklare att rigga.

Vindsurfing som sport är otroligt mångsidig. Utöver att bara glida omkring på fjärden så kan man ängna sig åt Formula windsurfing (bankappsegling), wave sailing, slalom, freestyle, speed och långdistansseglingar.

Mer information om de olika klasserna: Svenska Vindsurfingförbundet

Vindsurfingsida med ett forum där du kan få svar på alla dina frågor om sporten: Surfzone

KONTAKT

Ordförande: Stefan Lindmark O72-3O3 8OO8

Surfskolan: Jonathan Wallin 0709-536 676

Häng löst!

Underordnade sidor (3): Aktiviteter Teknikartiklar Träning
Comments