Vindsurfingskola

Om Vindsurfingskolan

Historia och allmän fakta

Jag heter Jonathan Wallin, är 24 år gammal och driver vindsurfingskolan i Österskär. Jag började med vindsurfing för 10 år sedan och fastnade direkt för sporten. I början trillar man såklart i en del, men förvånansvärt snabbt lär man sig hantera vindsurfingbrädan och seglet. Känslan av att för första gången komma upp i planing*  är nästan obeskrivlig och helt klart beroendeframkallande. Jag har även tävlat en hel del i framförallt Kona-klassen (Kona är namnet på en brädtyp) och har etablerat mig i Sverigeeliten. Bland meriterna finns en fjärdeplats (silver i min viktklass) på VM 2009, brons på SM och silver på JSM. Jag har även tränat och tävlat en del internationellt i OS-klassen RS:X och Formula-klassen.

Sommaren 2009 jobbade jag som vindsurfing-instruktör inne i centrala Stockholm åt ett företag som heter vindsurfing.se. Men pga. att vindarna ofta är minst sagt ostabila där inne växte idén fram om att man borde köra kurser någonstans där förhållandena är bättre och det är dem i Österskär. Därför bestämde jag mig för att, med klubbens uppmuntrande i ryggen, starta "Österskärs Vindsurfingskola" och på den vägen är det. 

Nu har verksamheten varit igång i några somrar och vindsurfingskolan har utvecklats till en väldigt uppskattad aktivitet för såväl ungdomar som vuxna, nybörjare som avancerade. Vi har lärt oss mycket under resans gång och gör ständiga förbättringar, men vi är fortfarande en liten flexibel verksamhet utan onödig byråkrati och tar gärna emot förslag och kritik. 

*Planing är när det går tillräckligt fort för att brädan ska flyta upp på vattnet istället för att glida i vattnet. Det blir ofta en rejäl skjuts framåt när motståndet från vattnet försvinner. 

Mål och vision

Målet är framförallt att ge möjligheter till att prova på sporten under säkra och roliga former och därmed få fler att upptäcka hur kul det är med vindsurfing (windsurfing). Förhoppningsvis kan Österskär och klubben på sikt bli det naturliga vindsurfing- och vattensportcentret i Stockholm och Norrort. Med en restid från Stockholm på 30 min, allmänna kommunikationer i form utav roslagsbanan ca. 500 m från stranden och inte minst en vacker, relativt öppen och blåsig fjärd att vindsurfa på som passar för såväl nybörjare som proffs har man goda förutsättningar.  

För surfskolan är målsättningen självklart att kunna erbjuda kurser och träningar med god kvalitet och nöjda deltagare. Att hjälpa eleverna att utvecklas och kunna dela deras glädje när de gör framsteg är vad som driver oss. Men självklart är det viktigaste av allt att man har roligt!

Nyheter 2016

Det är faktiskt inte så mycket nyheter inför årets säsong (varför ändra ett bra och uppskattat koncept som redan fungerar väl?). Bokningar och förfrågningar görs fortfarande via mail eller via formuläret på Kontakt / Anmälan-sidan. 

Vindsurfingskolan vill hälsa alla välkomna till en ny spännande säsong och lovar att göra vårt yttersta för att du ska få en bra upplevelse på brädan!